Μυστικιστική Μάνη

Χερσόνησος Μάνης / Μυστικιστική Μάνη

Σπήλαια Διρού – Βάθεια – Πόρτο Κάγιο – Γερολιμένας – Λιμένι

(από Μάιο έως και Σεπτέμβριο, δυνατότητα για φαγητό ή/και μπάνιο ) 

Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα, τα λιμνοσπήλαια Διρού. . 
Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα θέαμα που κόβει την ανάσα. Η τουριστική διαδρομή εκτείνεται σε μήκος 1500 μέτρων, από τα οποία τα πρώτα 1200 είναι λιμναία, η περιήγησή τους πραγματοποιείται με βάρκα (παρέχονται σωσίβια) και η διάρκεια είναι 30 λεπτά περίπου. Φτάνουμε στην έξοδο μετά από ολιγόλεπτο περπάτημα. 

Συνεχίζοντας νοτιότερα επισκεπτόμαστε τον οχυρό οικισμό της Βάθειας,  έναν από τους πιο εντυπωσιακούς παραδοσιακούς οικισμούς και σίγουρα τον πιο φωτογραφημένο σε ολόκληρη τη Μάνη. Χτισμένη σε ύψωμα για αποφυγή επιδρομών  από την θάλασσα, προσφέρει αμφιθεατρική θέα προς την Μεσόγειο.  
Οι διώροφοι και τριώροφοι  πύργοι της, κτισμένοι κατά τον  18ο και 19ο αιώνα αποτελούν μοναδικά δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο. 

Λίγο πιο νότια μας περιμένει το Πόρτο Κάγιο, το νοτιότερο φυσικό λιμάνι της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Η γραπτή ιστορία του χάνεται πίσω στους Ομηρικούς χρόνους όπου αναφέρεται από τον ποιήτη με την ονομασία Ψαμαθεύς. 

Αργότερα, τον 4ο π.Χ. αιώνα το Πόρτο Κάγιο ανήκει στο “Κοινό των Λακεδαιμονίων” και γίνεται κέντρο μισθοφόρων. Υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της Μάνης, πειρατικός σταθμός και εξαιρετικό καταφύγιο για τα πλοία.. 

Πλέον, το Πόρτο Κάγιο είναι ένα ήσυχο λιμανάκι που συνεχίζει να προσφέρει καταφύγιο σε όποιον επισκέπτη  αποζητά ηρεμία και στιγμές χαλάρωσης. 

Αμέσως μετά, παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής κάνουμε στάση στο Γερολιμένα, ένα από τα πιο όμορφα παραλιακά χωριά της Λακωνικής Μάνης. Γνωστός και ως «Ιερός Λιμένας», αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι της Λακωνίας, με τα χαρακτηριστικά πέτρινα σπίτια του γραφικού παραδοσιακού οικισμού να αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα. 

Επιστροφή στη Σπάρτη.